top of page

Vier veelgenoemde redenen om niet aan mindfulnesstraining te beginnen

​

1. ‘Ik geloof er niet in’

 

Veel onderzoek laat zien dat mindfulness zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en dat het positieve veranderingen teweeg in cognitief en neurobiologisch functioneren. Ook verandert mindfulness de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt en daar vervolgens op reageert. Deze brede werkzaamheid zorgt ervoor, dat mindfulness voor veel mensen van waarde is. Zie voor details wetenschpppelijk onderzoek hier

De belangrijkste resultaten van de mindfulness­-MBSR-training zijn:

  • meer bewustwording en inzicht in je gedachtenpatronen, je reacties, je handelen, je emoties en gemoedstoestanden (en de keuze om daar soms anders mee om te gaan)

  • het meer afstand kunnen nemen van problemen.

  • het leven wordt makkelijker en je geniet bewuster en intenser.

  • meer energie tot je beschikking hebben.

Mindfulness is een vaardigheid. En voor vaardigheden geldt dat je moet blijven oefenen, wil je vaardig blijven. Tijdens je mindfulness­training ervaar je hoe het voelt om aandachtig te zijn, zonder oordelen. Mindfulness maakt dat je intenser en bewuster leeft, dat je meer geniet van het moment, dat je minder stress ervaart en dat je leven voor jezelf en anderen om je heen leuker wordt.

Daarnaast zijn er de volgende resultaten van mindfulness­training

Verbeterde vaardigheid om:

  • om te gaan met stressvolle gebeurtenissen of momenten wanneer het niet gaat zoals je wilt

  • te kunnen concentreren (meer focus en minder piekeren)

  • grenzen aan te geven (meer bewustwording)

Een vermindering van:

  • stress-symptomen (zoals o.a. hoge bloeddruk, vermoeidheid, slapeloosheid).

  • slaapproblemen en vermoeidheid in het algemeen

  • depressie en angst

  • (chronische) pijn

  • psychische gevolgen van ernstige ziekte en tegenslag.

​

Oefening/test

Stop even met lezen. Word je bewust van hoe je nu zit. Hoe is je houding? Haal wat dieper adem. Wat doet dat met je lichaam? Valt je iets op in je omgeving? Hoor je geluiden? En als er gedachten opkomen, kun je die observeren zonder je erdoor te laten meevoeren? Adem nog een keer diep in en kijk of je lichaam oké voelt of dat een andere houding beter is.

​

​

Voor gedetailleerde en meest recente resultaten van wetenschappelijk onderzoek zie  hier de website van RadboudUMC

 

 

2. ‘Ik ontspan meer van sporten/lezen/tv-kijken’

 

Mindfulness is niet in de eerste plaats bedoeld om te ontspannen. Het leert je om je lichaam te observeren (je ademhaling, de mate van spierspanning) en vandaaruit je gevoelens te duiden (ben ik inderdaad boos of zit er ook angst onder?) Ook leer je van een afstand naar je eigen gedachten te kijken (hé, daar is de gedachte: ‘ik zal het wel niet kunnen’ weer), zodat je er minder door gestuurd wordt. ‘Je hébt gedachten en emoties, je bent ze niet. Dat besef biedt keuzevrijheid.

Mindfulness levert je veel op, waaronder meer ontspanning. En ja, dat bereik je misschien ook met sporten, lezen of tv-kijken, maar daarmee kun je emoties ontvluchten en dat werkt op de lange duur niet meer.

 

Oefening/test

Hoe reageer je na een emotionele gebeurtenis? Zoek je ‘automatisch’ afleiding met bijvoorbeeld een glas wijn, door iets voor jezelf te kopen of je social media te checken?

Daar is op zich niets mis mee.

  • Merk je dat je na de afleiding meteen volop in die gebeurtenis zit, alsof de bal vol emoties die je onder water duwde weer omhoog springt? Neem dan even de tijd om te kijken’ wat zich in je lichaam afspeelt.

  • Ga tien minuten op de bank zitten, zonder tv, pc, telefoon of andere afleiding.

Lukt het je de emoties die zich aandienen er te laten zijn? Zo nee, kijk’ dan naar het ‘verzet’ dat je ervaart. Ook dat mag er zijn.

Blijf tijdens het kijken’ in contact met je ademhaling: adem als het ware ‘door’ de emotie/gebeurtenis heen. Gebruik de ademhaling als een anker, zodat je niet wordt meegesleept.

Als een emotie weer even terugkomt, laat die dan op een milde manier weer wegzakken door je aandacht op je ademhaling te richten.

 

3. ‘Het kost te veel tijd en er moet al zo veel’

​

Ja en nee. Het kost in het begin natuurlijk tijd: zo’n training duurt acht weken. Maar als je eenmaal een mindfulle basis hebt ontwikkeld, kun je die vrij makkelijk toepassen bij allerhande dagelijkse activiteiten zoals douchen, tandenpoetsen en veel meer – bij alles dat je met aandacht kunt doen

 

Oefening

  • Voel tijdens het tandenpoetsen even hoe je staat. Is je rug recht of iets gekromd? Zijn je schouders ontspannen? Hoe voelen je voeten? Adem rustig in en uit en observeer je lichaam Alles wat je opvalt is oké, neem het waar. Pas eventueel je houding aan als dat beter voelt. Hoe meer je oefent, hoe sneller je in de toekomst zal opmerken dat er iets niet goed voelt en hoe makkelijker je dat vervolgens kunt veranderen.

  • Denk aan met opgetrokken schouders achter je laptop zitten: als je dat maandenlang niet opmerkt, word je op een dag misschien ‘overvallen’ door RSI-klachten, terwijl de spanningssignalen er al lang waren.

 

4. ‘Ik denk dat ik helemaal raar word van de training

​

Mindfulness kan er voor zorgen dat je emoties in eerste instantie intensiever beleeft. Je staat immers stil bij je stress, angst, verdriet of pijn. Het leert je juist emoties te ervaren zonder overspoeld te raken, ook in de toekomst.

 

Oefening

Mindfulness begint bij bewustzijn van je lichaam en ademhaling, Je kunt zo een begin maken

  • Ga liggen op een matje of in bed.

  • Sluit je ogen.

  • Wandel in gedachten met je aandacht van je tenen omhoog naar je kruin.

  • Voel alle lichaamsdelen die je onderweg tegenkomt.

  • Als je gedachten afdwalen, keer dan steeds terug naar waar je was.

Na bijvoorbeeld 10 minuten (zet een timer) adem je een aantal keer heel rustig in en uit en ga je verder met je dag (of lekker slapen).

​

Voor gedetailleerde en meest recente resultaten van wetenschappelijk onderzoek zie  hier de website van RadboudUMC

​

bottom of page